Samen met infrastructuurpartner Shiftz organiseren we Azure Matchmaker Days. Dat zijn gepersonaliseerde workshops van twee dagen waarin we je bedrijf mee op een ontdekkingstocht nemen langs de mogelijkheden en oplossingen die Microsoft Azure voor jouw organisatie kan betekenen.
In dit blogbericht kan je alvast kennis maken met Azure, we leggen uit waarvoor en hoe je het kan gebruiken, waarom je dat zou doen en waarom niet. We zoomen in op de evoluties en verwachtte trends in Azure en bekijken hoe je dit cloudplatform op een laagdrempelige manier in je onderneming kan introduceren.
Wat is Azure en hoe gebruik je het?
Het Microsoft Azure platform is een verzameling van meer dan 100 verschillende services, handige end-to-end oplossingen en componenten die je toestaan om digitale oplossingen op te zetten. De werking van Azure is vooral webbased maar het platform biedt ook hybride en on-premise features aan. Vergis je niet, Azure is gigantisch. Met deze blogpost beslaan we maar enkele procenten van de mogelijkheden die Azure biedt. We beginnen bij het begin.
Of het nu gaat om een website, mobiele applicatie of webapp, je hebt steeds nood aan verschillende elementen om je webtoepassing werkzaam en toegankelijk te maken voor je gebruikers. Denk aan hosting, een database, een development- en testomgeving, security, storage, kortom je hebt een waslijst aan benodigdheden. Azure zorgt voor al deze benodigdheden of services. Jij moet enkel je website bouwen, bovendien maakt het niet uit in welke technologie je dat doet. Jij focust op de businessvalue, Azure doet de rest.
In de Azure Portal, het centrale dashboard van je Azure-omgeving bepaal je welke services je nodig hebt en je bent vertrokken. Dit geldt niet alleen voor eenvoudige toepassingen, ook complexe programma’s bouw, beheer en controleer je in het Azure-platform. Aan de hand van bestaande componenten ga je aan de slag met intelligentie, IoT-integraties of een andere innovatieve invulling in je applicaties. Je bouwt ketens waarin de volgende component aan de slag gaat met de output van de vorige. De mogelijkheden van Azure zijn grenzeloos en voor veel mensen is die omvang nog onduidelijk.
Waarom voor Azure kiezen?
Het mooie in dit verhaal is dat je alle verschillende services en componenten als LEGO-blokjes kan combineren. Elk van die services heeft een specifiek doel, maar het is de combinatie van verschillende services die het zeer innovatief maakt en de mogelijkheden biedt om knappe oplossingen uit te werken. Maar dat is niet het enige.
Omdat je alle benodigdheden ter beschikking hebt in één omgeving, win je snelheid. Je kan sneller werken en ideëen evolueren sneller tot prototypes en echt werkende toepassingen. Kortom: je neemt voorsprong op de concurrentie. Sterker nog, als je je deze snelheid niet eigen maakt, ben je bij voorbaat verloren. Dit lukt omdat Azure je alle ondersteunende factoren aanbiedt en jijzelf enkel het applicatieve voor je rekening moet nemen.
Bovendien heb je steeds toegang tot de ‘latest and greatest’, nieuwe features en updates zijn automatisch deel van je arsenaal aan mogelijkheden om je volgende weboplossing uit te bouwen.
Waarom niet voor Azure kiezen?
Microsoft Azure is hoofdzakelijk een cloudplatform, die hebben enkele nadelen. Azure belooft je voor de meeste services 99,95% uptime, dit wil natuurlijk ook zeggen dat ze rekening houden met 0,05% downtime. Heb je net een dienst nodig die op dat moment niet functioneert, is dat vervelend.
Aan de andere kant biedt Microsoft de grootste cloud coverage wereldwijd en treft het verschillende maatregelen om die downtime te vermijden, je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je diensten in verschillende datacenters draaien. Heb je een probleem met het ene center, neemt het andere over. Ook is het absoluut geen sinecure voor andere providers, noch voor beheerders van on premise datacenters om gelijkaardige uptimecijfers voor te leggen.
Een andere potentiële bekommernis is controle. Opnieuw ligt het cloudmodel hier aan de basis. Een aantal zaken met betrekking tot updates of security heb je niet meer volledig in de hand. Op zich is dit eigenlijk geen probleem, maar bedrijven kampen af en toe met een mindset op vlak van IT waarin ze de absolute controle willen behouden.
Weet je graag meer over de infrastructurele aspecten van Azure?
Op de blog van onze collega’s van Shiftz vind je verschillende artikels over Azure.
Samen organiseren we de Azure Matchmaker Days.
Een laatste puntje dat we graag aanhalen is de razende vaart in het technologielandschap en de daarbijhorende stroom van nieuwe kennis. Opnieuw is het vaak een kwestie van mindset, je kiest met Azure niet voor een oplossing die je neerpoot en nadien vijf jaar niet naar omkijkt. Wil je alle mogelijkheden benutten, dan heb je mensen nodig die bijblijven met de technologie.
Hoe begin je met Azure?
Starten doe je met een exploratie van Azure, in onze Azure Matchmaker Days workshops raken we verschillende thema’s aan en gaan op zoek naar mogelijkheden specifiek voor de organisatie waar we de workshop organiseren. Vaak creëren we een “ik had geen idee dat Azure dat allemaal kon”-gevoel.
In een volgend stadium kunnen proof of concepts en kleinschalige prototypes het draagvlak doen groeien om later ook effectief met Azure aan de slag te gaan. Eerst een klein projectje om later steeds meer mogelijkheden van Azure eigen te maken en telkens mooiere oplossingen te bouwen.
Bedrijven die door de bomen het bos niet meer zien, kunnen in een Azure Matchmaker Days workshop met de hulp van professionals gericht op zoek gaan naar de geschikte start. Als die begeleiding leidt tot de eerste insteek, wordt die al snel gevolgd door meer ideëen. Het is een kwestie van voeling die uitmondt in een sneeuwbaleffect. Elke stap opent weer nieuwe deuren.
Waarop focust Azure in 2019?
Een belangrijke trend in Azure is ongetwijfeld kunstmatige intelligentie. De toegankelijkheid van deze AI-componenten zorgt ervoor dat ook steeds meer simpele toepassingen intelligent worden. Hierin schuilt nog wel wat marge. De verwachting is dat er sterk wordt ingezet op artificial intelligence en machine learning.
Ook containers worden steeds populairder en Microsoft blijft het aanbod aan gerelateerde services uitbreiden. Deze selfcontained units werken onafhankelijk van de systemen waarop ze geïnstalleerd zijn. Het zijn pakketjes waarin alle nodige elementen aanwezig en geïnstalleerd zijn. Als developer deployed je de container en je bent klaar. Een container verwijderen doe je ook in twee klikken, zonder dat er iets van achter blijft. Het is een manier om properder en eenvoudiger te werken en bovendien machineonafhankelijk. Jouw PC ziet er waarschijnlijk anders uit dan die van je buurman. Een container hoeft daar geen rekening mee te houden en doet gewoon z’n ding.
Een derde en eveneens belangrijke trend is IoT, Internet of Things. Nu we een tijdperk betreden waarin we onnoemelijk veel toestellen met het internet verbinden en locaties en voorwerpen met sensoren uitrusten, hebben we de tools nodig om deze oneindige stroom aan data in ons voordeel te gebruiken. De technologie laat toe applicaties te bouwen waar we enkele jaren geleden niet aan moesten denken, omdat ze onhaalbaar waren of de meerwaarde niet opwoog tegen de kost van het werk.
Dat is nu anders en Microsoft erkent dat ook, IoT wordt commodity, de lat wordt hoger gelegd, ook voor simpele applicaties. De schaal waarop Azure opereert leent zich uitstekend om gigantische hoeveelheden data te verwerken, de IoT-integraties voor bijvoorbeeld datacaptatie of -analyse worden als geprefabriceerde componenten aangeboden en alle ondersteunende factoren neemt Azure voor haar rekening. Eingelijk is er geen reden om achter te blijven.
De mogelijkheden van Microsoft Azure in een notendop. Zoals gezegd, dit artikel beslaat slechts het topje van de Azure-ijsberg. Ben je zelf op zoek naar meer inzicht in wat Azure voor jouw bedrijf kan teweegbrengen? Wil je eens kennismaken met de mogelijkheden waarover we spreken?
Schrijf je via [email protected] in voor je gepersonaliseerde Azure Matchmaker Days en we zien elkaar snel.